18 Kasım 2018 Pazar

Yaşlılıkta Diyetin Zararları

Yaşlılıkta Diyetin Zararları Nelerdir

Yaşlılıkta Diyetin Zararları Nelerdir – Yaşlılık, yaşamın evrelerinden biridir. 65 yaş ve üzeri olan kişiler Dünya Sağlık Örgütü tarafından yaşlı olarak adlandırılmıştır.
Yaşlılık döneminde beslenme, bu yıllarda oluşabilecek kronik hastalıkların oluşmasını engellemek ve yine yaşlılık sebebi ile ortaya çıkan bedensel ihtiyaçları karşılamak açısından büyük önem arz etmektedir.
Dünya genelinde yaşlı nüfusu %5 artış göstermiştir. Bu artışında etkisi ile beslenmenin yaşlılık dönemindeki etkisi daha net görülebilmektedir.
Günümüzde Türkiye’nin 4 milyon yaşlı nüfusu olduğu ifade edilmektedir.
Bu nüfus içinde dengesiz beslenme ve diyet programlarının uygulanması sebebi ile meydana gelen hastalıkların artış gösterdiği görülmektedir.
Yaşlılığın getirdiği bazı farklılıklar gözlemlenmektedir.
Kas oranında görülen azalma, fiziksel hareketliliğin zayıflayan kas ve iskelet yapısından olumsuz etkilenmesi, iştah kaybı gibi bazı belirtiler ilerleyen yaşla kendini göstermektedir.
Yavaşlayan metabolizma, alınan kalorinin önceden yakıldığı kadar hızla yakılmaması durumuna sebebiyet vermektedir. Bu da kilolu bir yaşlılık dönemi geçirilmesine neden olabilmektedir.

Yaşlılıkta Diyetin Zararları Nelerdir

Aşırı kilolu yaşlı bir bireyin karşılaşabileceği problemlerde artış göstermektedir. Fazla kilo öncelikli olarak kalp damar sağlığını, şekeri ve tansiyonu etkilemektedir.
Doktorlar obezite problemi gördükleri hastalarında yaşlılıkta diyetin zararları nelerdir? ya da yaşlılıkta nasıl sağlıklı kilo koruma programı oluşturulur?
Sorularının cevaplarını kapsayan çözümlerle hastalarını yönlendirirler. Kilo problemi için ilk akla gelen çözüm diyet olmaktadır.
Ama yaşlılıkla beraber hassas hale gelen vücut için diyet zararlı ve tehlikeli durumlara neden olabilmektedir.
Uzmanlar tarafından belirlenen diyetlerin bile yaşlılar için sorun teşkil edeceği durumlarda yaşlılıkta diyetin zararları nelerdir? Akıllara gelen en önemli sorudur.
Yaşlılarda Diyetin Vücutlarında Sebep Olduğu Sorunlar
Diyet programları, her yerde karşılaşılabilen beslenme listeleri sebebi ile dikkatli oluşturulmayı gerektirmektedir. Kilo kaybının ani gözlemlenmesi amaçlanan diyet listeleri sebebi ile oluşabilecek etkiler yaşlılar üzerinde kendisini daha çok gösterir.
İştah azalması yaşlılıkta görülen bir durumdur. Yaşlılıkta diyetin zararları nelerdir? Sorusuna verilebilecek ve endişe yaratacak en büyük problemlerden biri bu durumdur.
Azalan iştah normal şartta bile yaşlı bir bireyin sağlıklı beslenmesinde zorluk yaratan bir unsur olmaktadır.

Bu duruma birde uygulanan diyetler vücudu gereğinden fazla halsiz bırakacaktır. Kalori bakımından yetersiz olan ve kısa zamanda hızla kilo vermeyi amaçlayan bir diyete eşlik eden bu iştahsızlık vücudu oluşabilecek kronik hastalıkların oluşmasına ortam hazırlanmaktadır.
Diyet yapılmasıyla oluşan yetersiz beslenme sonucu kas kütlesinde azalma ve iskelet sisteminde oluşturduğu zayıflama ile kırık yaşanma ihtimalini arttırmaktadır. Yetersiz beslenme sonucu, oluşabilecek yaralar daha geç iyileşmektedir.

Yaşlılık Döneminde Beslenme İlkeleri

1.Kalori alımı fiziksel ihtiyaca göre belirlenmelidir.
2.Sık ve az yenmelidir.
3.Kas ve sistemini korumak için vitamin alımına dikkat edilmelidir.
4.Sıvı alımına dikkat edilmeli, tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder